برخی تصور می کنند که حجاب و پوشش فقط مخصوص زنان می باشد و از آنجا که با شنیدن کلمه « حجاب » ذهنمان سریع به چادر منتقل می شود؛ حجاب و پوشش را فقط برای زنان می دانیم! اما در واقع،مردان نیز دارای حد و مرزی برای پوشش خود هستند که برای حفظ حریم های عفت در جامعه، باید آن را رعایت کنند.


خداوند متعال در قرآن کریم می فرمایند:

قُلْ لِلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَ یَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذٰلِکَ أَزْکَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا یَصْنَعُونَ ( سوره نور/ 30)

 به مؤمنان بگو چشمهای خود را (از نگاه به نامحرمان) فروگیرند، و عفاف خود را حفظ کنند؛ این برای آنان پاکیزه‌تر است؛ خداوند از آنچه انجام می‌دهید آگاه است!

 

 

وَ لْیَسْتَعْفِفِ الَّذِینَ لاَ یَجِدُونَ نِکَاحاً حَتَّى یُغْنِیَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ...  ( سوره نور/ 33)

 و کسانی که امکانی برای ازدواج نمی‌یابند، باید پاکدامنی پیشه کنند تا خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز گرداند...


خداوند در این دو آیه، مردان را سفارش به رعایت حجاب و عفاف می کند ، که البته در آیه ی دوم پا را فراتر گذاشته و به کسانی که بخاطر رضای خداوند عفاف را سرلوحه ی راه خود قرار می دهند؛ قول کمک و همکاری می دهد و می فرماید« خداوند از فضل خود آنها را بی نیاز می کند» و این مصداق همان ضرب المثل معروف است که « از تو حرکت؛ از خدا برکت».

به ادامه مطلب مراجعه کنید...

حدود پوشش برای مردان از نظر شرعی اینچنین است:

 

امام خمینی رحمه الله در مورد پوشش مردان می فرمایند: مرد نیزعلاوه بر عورتین، باید قسمتهایی از بدن که پوشاندن آن متعارف است را از نامحرم بپوشاند.[1]

 

نظر مقام معظم رهبری:

 

 بر مرد پوشاندن سر و گردن و صورت و دستها تا جایى که معمولاً نمى‏پوشانند لازم نیست.[2]

 

نپوشاندن هرکجای بدن به قصد به حرام انداختن دیگری حرام است.[3]

 

برهنه کردن بدن به قصد لذّت و ریبه در مقابل محارم (به استثنای همسر) یا مردان دیگر حرام است.[4]

 

مردان بنابر احتیاط مستحب باید مواضعی را که بطور معتاد مردان می پوشند را از نامحرم بپوشانند خصوصاً اگر بدانند نامحرمی به قصد لذّت و یا ریبه به آنها نگاه می کند.[5]

 

مرد در مقابل مرد دیگر و زن نامحرم بایدکدام قسمت از بدن خود را بپوشاند.؟

 

 آن مقدار که معمولاً مردان ظاهر می کنند مانند سرو گردن و کمی از سینه و بازو و پاها تا نصف ساق در برابر زن نامحرم مانعی ندارد و در برابر مرد کافی است شورت پوشیده باشد. [6]

 

سؤال: آیا مردان می توانند در حالی که می دانند نامحرم به آنها نگاه می کند مقدار بیشتری از بدن خود را که بطور معتاد مردان می پوشانند برهنه کنند مثلاً با زیرپوش در منزل باشند درحالی که می دانند نامحرم به آنها نگاه می کند و یا برای شستن فرش یا ماشین و یا... پاهای خود را بالا بزنند و یا در مقابل نامحرم شنا کنند.

 

جواب: اگر به قصد به حرام انداختن نامحرم باشد حرام است در غیر این صورت بهتر است ترک کند خصوصاً اگر بیننده جوان باشد.[7]

 

سوال: پوشیدن لباس آستین کوتاه براى مرد چه حکمى دارد؟

جواب) اگر مستلزم مفسده باشد، جایز نیست.

 

سوال. بلند کردن مو براى آقایان چه حکمى دارد؟

جواب) اگر بخواهد خود را شبیه به زنان کند، جایز نیست.

 

به طور کلى، پوشیدن کراوات و دیگر لباسهایى که پوشش و زیّ غیر مسلمانان محسوب مى‏شود و استفاده از آن منجر به ترویج فرهنگ منحط و معاند غربى مى‏شود، جایز نیست.[8]

 

به نظر شما پوشش ظاهری (رنگ تیره و روشن -و با وجود آمدن رنگهای شاد و متنوع در عرف که بسیار مطرح می باشد ) چگونه باید باشد؟

 

 رنگ خاصی در حجاب شرط نیست جز این که جنبه تحریک آمیز نداشته باشد.

 

پوشیدن لباسهاى مبتذل و یا لباسهاى تنگ و مهیّج و یا مدلهائى که موجب ترویج فرهنگ غرب است، چه براى زن و چه براى مرد، چگونه است؟

 

 این گونه لباسها اشکال دارد و بر پسران و دختران و مردان و زنان مسلمان لازم است رعایت موازین عفّت اسلامى را، که مایه سعادت دنیا و آخرت آنهاست، بنمایند.

 

اخیراً در میان برخى از جوانان مدل مو و لباسهایى مد شده که از کشورهاى اروپایى و بلاد بیگانه ارائه مى گردد (مانند رپ و غیره) نظر به این که پوشیدن این لباسها و این گونه آرایش کردن عرفاً از مصادیق تشبه به کفّار است آیا شرعاً حرام است یا حلال؟

 

 با توجّه به این که این امور بخشى از فرهنگ منحط بیگانگان است، مسلمانان باید از آن پرهیز کنند و فرهنگ خود را زنده کنند.

 

حکم استفاده مرد از شال گردن ابریشم ( یک طرف ابریشم ، یک طرف پشم ) چیست؟

 

 جائز نیست.

 

پوشیدن لباس آستین کوتاه برای مرد چه حکمی دارد؟ زدن کراوات چه حکمی دارد؟

 

 اشکال ندارد مگر بیش از حد کوتاه باشد، در مورد کراوات نیز با توجه به اینکه در عرف کشور ما یک فرهنگ اجنبی محسوب می شود احتیاط در ترک آن است و شلوار کوتاه در صورتی که زیر زانو باشد مانعی ندارد.

 

 

 

در نتیجه اگر مردی بازو یا سینه، و یا بدن خود را به قصد آنکه نامحرمی به او نگاه بکند باز بگذارد و یا پیراهن نازک بدن نما بپوشد به قصد آنکه نامحرم به بدن او نگاه کند حرام است و باید از آن اجتناب کند. بله اگر لباس مثلاً آستین کوتاه بپوشد نه به قصد حرام انداختن دیگری اگر چه علم داشته باشد دیگری به حرام بیفتد بنابر احتیاط مستحب نباید چنین لباسی بپوشد.

 

پوشیدن لباس ابریشمی خالص برای مرد حرام است اگرچه عرقچین یا بند شلوار باشد، خواه بیننده ای باشد یا نه و اگر هست مرد باشد یا زن محرم باشد یا نامحرم.[9]

 

اگر لباسی دارای قیطانهای ابریشمی باشد و یا آرمی در آن باشد که ابریشمی باشد پوشیدن آن اشکال ندارد[10]

  پوشیدن هرگونه زینت از جنس طلا برای مرد جایز نیست، چه آشکار باشد چه پنهان[11]

 

طلای سفید حکم طلای زرد را ندارد و پوشیدن آن برای مردان اشکالی ندارد مگر آنکه همان طلای زرد باشد که رنگ آن تغییر کرده باشد.


پی نوشت:
[1] – استفتاء از ایشان در سایت تبیان

[2] – استفتائات مقام معظم رهبری

[3] – امام، اراکى، تبریزى، خامنه اى، سیستانى، فاضل و گلپایگانى و بهجت

[4] – امام، اراکى، تبریزى، خامنه اى، سیستانی و گلپایگانى: استفتاء. بهجت

[5] – امام، فاضل و مکارم: عروه، (نکاح)، مسئله 51. بهجت، خامنه ای و گلپایگانى

[6] – استفتائات آیت الله مکارم شیرازی

[7] – امام، فاضل و مکارم: عروه، (نکاح)، با استفاده از مسئله 51. بهجت، خامنه اى، سیستانی و گلپایگانى

[8] – استفتائات مقام معظم رهبری

[9] – امام و مکارم: عروه، (شرائط لباس مصلى)، شرط ششم. تبریزى: توضیح المسائل، مسئله 842. خامنه اى: استفتاء.  سیستانى: توضیح المسائل، مسئله 842 و منهاج الصالحین، (لباس مصلى)، شرط ششم. مکارم: توضیح المسائل، مسئله 763. اراکى، بهجت، فاضل و گلپایگانى

[10] – امام، اراکى، فاضل، گلپایگانی و مکارم: عروه، (شرائط لباس مصلى)، مسئله 26. سیستانى: منهاج الصالحین، (شرائط لباس مصلى) شرط ششم. بهجت

[11] – امام، اراکى، فاضل، گلپایگانی و مکارم: عروه، (شرائط لباس مصلى)، مسئله 21. امام: توضیح المسائل، مسئله 832. اراکى: توضیح المسائل، مسئله 826. بهجت: توضیح المسائل، مسئله 702. تبریزى: توضیح المسائل، مسئله 840. خامنه اى: استفتاء. سیستانى: توضیح المسائل، با استفاده از مسئله 840؛ منهاج الصالحین، (شرائط لباس مصلى)، مسئله 528 و مکاسب محرمه، مسئله 37. فاضل: توضیح المسائل، مسئله 840 و جامع المسائل، ج‏1، سؤال 254. گلپایگانى: توضیح المسائل، مسئله 840. مکارم: توضیح المسائل، مسئله 761.

[12] – امام: کتاب استفتائات، ج‏1، لباس نمازگزار، با استفاده از سؤالهاى‏50، 51، 54 – 52. اراکى، تبریزى، خامنه اى، سیستانى، فاضل، گلپایگانی و مکارم